Les mares i els pares dels alumnes matriculats en un centre educatiu, per mitjà dels representants escollits en les eleccions, formen part del consell escolar del centre.
El consell escolar és l’òrgan de participació dels diferents sectors de la comunitat educativa en el govern dels centres.
Llei 12/2009 d’educació. Article 148 i article 152
Decret 102/2010. Article 27.1
El formen els representants de tota la comunitat educativa, és a dir, direcció, professors, alumnes, famílies, personal d’administració i serveis, representant de l’administració local i altres persones que el mateix consell consideri necessàries.
El consell escolar de cada centre ha de designar un dels membres com a responsable per impulsar les mesures educatives de foment de la igualtat real i efectiva entre homes i dones.
Decret 102/2010. Article 27.3 i article 45
Corresponen al consell escolar les funcions següents:
Participar en l’aprovació del projecte educatiu i les seves modificacions. El consell escolar ha de ser consultat pel director de manera preceptiva per valorar la proposta del projecte educatiu i manifestar el seu suport amb una majoria de les tres cinquenes parts dels membres.
Participar en l’aprovació de la programació general anual, de les normes de funcionament i de la gestió econòmica del centre. El consell escolar ha de ser consultat de manera preceptiva per valorar cada una de les propostes i manifestar el seu suport per majoria simple dels membres.
Avaluar l’aplicació del projecte educatiu i de les seves modificacions així com de la resta de documents de gestió del centre.
Aprovar les propostes d’acords de coresponsabilitat, convenis i altres acords de col·laboració del centre amb entitats i institucions.
Intervenir en el procediment d’admissió d’alumnes.
Participar en el procediment de selecció i en la proposta de cessament del director o directora.
Intervenir en la resolució dels conflictes i, si escau, revisar les sancions als alumnes.
Aprovar les directrius per a la programació d’activitats escolars complementàries i d’activitats extraescolars, i avaluar-ne el desenvolupament.
Participar en les anàlisis i les avaluacions del funcionament general del centre i conèixer l’evolució del rendiment escolar.
Aprovar els criteris de col·laboració amb altres centres i amb l’entorn.
Qualsevol altre que li sigui atribuïda per les normes legals o reglamentàries.
La funció principal del consell escolar és participar en la presa de decisions en relació amb aquells temes importants per al funcionament i l’organització del centre: el projecte educatiu, la programació general, la gestió econòmica, la resolució dels conflictes, les activitats extraescolars, l’horari lectiu, etc.
Els representants del consell escolar són escollits per un període de quatre anys, però cada dos anys es convoquen eleccions per renovar la meitat dels seus membres.
Les eleccions per a la renovació del consell escolar les convoca el director del centre públic o la persona titular del centre privat concertat.
Les vacants del consell escolar s’ocupen segons els resultats de les eleccions. Si un membre deixa el consell, passarà a ocupar el seu lloc la següent candidatura més votada en les darreres eleccions. Si no hi ha més candidats per cobrir la plaça, queda vacant fins a la propera renovació del consell escolar.
Decret 102/2010, de 3 d’agost. Article 17 i 28
En les eleccions, les famílies hi podeu participar de dues maneres diferents:
Presentant-vos com a candidats per representar els pares i mares al consell escolar.
Participant el dia que el centre convoqui les eleccions votant els candidats que considereu més representatius.
Decret 102/2010, de 3 d’agost. Article 17 i 28
Els professionals dels centres i les famílies compartim un objectiu: l’èxit social i personal dels fills. Les decisions que es prenen al consell escolar són claus per al funcionament i la millora del centre i, per tant, també per a l’èxit educatiu de tots els alumnes. És per aquest motiu que la participació i implicació dels pares en les eleccions al consell escolar és tan important.
Quan les famílies participeu en les eleccions, doneu suport al vostre candidat i delegueu en la seva veu i representació. Així feu arribar les seves opinions i aportacions. És important que participeu en les eleccions al consell escolar perquè:
Sou els responsables de la formació dels vostres fills i és important tenir uns bons representants al consell escolar que us informin i facin arribar la vostra veu.
Les famílies i els docents compartim un mateix objectiu. Per això hem de ser capaços de decidir, entre tots, a què ens comprometem per aconseguir-ho.
Les famílies teniu el dret de participar de manera democràtica en l’organització del centre. Aquesta és una manera de valorar l’escola i també contribuïu que el vostre fill la valori.
L’èxit educatiu del vostre fill també depèn del funcionament i el clima de centre. Implicar-vos en el seguiment i l’avaluació d’aquest funcionament incideix en el desenvolupament i creixement personal dels vostres fills.
És la manera de fer arribar la vostra veu en temes que us poden preocupar, com activitats extraescolars o quina és l’alimentació que han de rebre en el menjador escolar.
És important tenir una escola oberta a l’entorn, que col·labori amb els altres centres i les diferents entitats i que entre tots pugueu fer del vostre municipi, barri o poble un entorn més educatiu i cohesionat. El consell escolar decideix quines han de ser aquestes relacions.
Presidenta. Marta Bernaus Quijada
Cap d’estudis. Laia Casas Ezquerro
Secretària. Lídia Prieto Rodríguez
Sector mestres
Aurora Muñoz
Carmen Juan
Jordi Calm
Enric Alvarez
Laia Faura
Naila Caballero
Sector famílies
Khadija El Harrak
Laila Bakacem
Laila Buhmidi
Santiago Moreno
Mohamed Settati
Sector PAS
José Manuel Martínez
Sector PAE
Lídia Úbeda
Representant de l’Ajuntament de Terrassa
Teresa Ciurana
Representant AFA
Michael Castillo
Comissió econòmica
Marta Bernaus Quijada
Lídia Prieto Rodríguez
Enric Alvarez Nebot
Laila Bakacem
Comissió permanent
Marta Bernaus Quijada
Lídia Prieto Rodríguez
Mohamed Settati
Naila Caballero Jiménez
Laila Buhmidi
Comissió de convivència
Marta Bernaus Quijada
Laia Casas Ezquerro
Lídia Úbeda López
Khadija El Harrak
Jordi Calm Miquel
Comissió de menjador
Marta Bernaus Quijada
Santi Moreno Campos
Carmen Juan Márquez
Aurora Muñoz Guerra
Eulàlia Faura Gil
Administració
Matí de 9.15 a 13.45
Tarda de 15.05 a 16.15
Comentaris recents